Minder contant geld in omloop door minder toerisme

Geschreven door Redactie

De Nederlandsche Bank kreeg vorig jaar minder bankbiljetten binnen dan ze uitgaf. Dat komt door het stilgevallen toerisme, sluiting van winkels en het oppotten van cash geld.

Al 18 jaar lang is de netto-uitgifte van bankbiljetten door de centrale bank negatief. Dat betekent dat er elk jaar meer biljetten binnenkomen dan er uit gaan. Maar sinds vorig jaar is dit anders. De ontvangsten gingen omlaag met 25 procent, terwijl de uitgiften maar 10 procent daalden.

De belangrijkste reden is het weggevallen toerisme door corona. Normaal brengen toeristen uit landen waar vaak contant betaald wordt papieren geld mee naar Nederland. Nederlanders die op reis gaan, doen dat veel minder. Maar door corona zijn er 65 procent minder toeristen ons land binnengekomen en dus ook minder contant geld. 

Maar Nederlanders betaalden sowieso minder contant het afgelopen jaar. Door de sluiting van niet-essentiële winkels waren veel mensen genoodzaakt om online te shoppen voor bijvoorbeeld nieuwe kleren of een nieuwe zitbank. Daardoor gebeurden er meer online betalingen. 

Ten slotte willen veel mensen geen contant geld gebruiken om hygiënische redenen. daarom accepteren winkeliers ook steeds minder vaak cash geld.Onze Ambassadeurs