Blue Monday 2021 - wat is het en waarom is het vandaag ‘de meest deprimerende dag’ van het jaar?

Geschreven door Redactie

Kerst en oud & nieuw zijn voorbij, de lockdown sleept zich voort en je bent misschien een paar kilo aangekomen, ja, het is Blue Monday.

Al deze factoren samen zijn een perfecte storm voor de dag die wordt beschouwd als de meest deprimerende van het jaar. Over het algemeen wordt gemeld dat de datum op de derde maandag in januari valt, maar het kan ook op de tweede of vierde maandag vallen, of zelfs de maandag van de laatste week van januari.


Blue monday wordt berekend met behulp van een reeks factoren in een (niet bijzonder wetenschappelijke) wiskundige formule. De factoren zijn: het weer, het schuldniveau (in het bijzonder het verschil tussen schuld en ons vermogen om te betalen), de hoeveelheid tijd sinds Kerstmis, de tijd sinds het mislukken van onze goede voornemens voor het nieuwe jaar, lage motivatieniveaus en het gevoel de leiding te moeten nemen van de situatie. Soms zorgt een goede film voor een briljante sfeerverhoger. 


Wat kun je doen aan Blue Monday? Sporten, een activiteit starten die je al jaren wilde doen en genieten van tijd met dierbaren helpen allemaal om de winterblues uit te bannen. Persoonlijke trainers zeggen dat lichaamsbeweging een geweldige manier is om je weer goed te voelen, en dat het het beste is om eetbuien te vermijden. Doe 30 minuten aan lichaamsbeweging, het kan een snelle wandeling zijn of een lichte jogging. 


Als je op de dag zelf geen zin hebt om actief te worden, wil je misschien iets boeken om je gedachten af ​​te leiden, ook al is het zoiets eenvoudigs als genieten van een homemovie-avond. Waarom vinden sommige mensen het idee van Blue Monday niet leuk? 

De liefdadigheidsinstelling voor de geestelijke gezondheid Mind is spottend van het idee van Blue Monday en beweert dat het concept geen basis heeft in wetenschappelijk onderzoek. Een verklaring op hun websites luidt: "Hier bij Mind vinden we het gevaarlijk misleidend. "Degenen onder ons die met een depressie leven, weten dat die gevoelens niet worden ingegeven door de datum.


Onze Ambassadeurs