Eerste mensen die geen keuze maakten nu geregistreerd als donor

Geschreven door Redactie

Vanaf deze week zijn de eerste Nederlanders die geen donorkeuze hebben gemaakt in principe orgaandonor. Dat wil zeggen: ze zijn in het donorregister opgenomen met 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Sinds 1 juli is de donorwet aangepast. Volgens die wet moeten alle volwassenen in Nederland een keuze maken over wat er met hun organen en weefsel gebeurt na hun dood.

Wie dat nog niet heeft gedaan, ontvangt eerst twee herinneringsbrieven. Als je zes weken na het ontvangen van de tweede brief je keuze nog niet hebt doorgegeven, dan wordt ervan uitgegaan dat je na je overlijden donor wilt zijn. Je ontvangt daarvan een bevestiging. Je kunt de registratie nog wel op ieder moment wijzigen.

Het registreren van mensen die niets van zich hebben laten horen verloopt stapsgewijs. Tot nu toe gaat het enkel nog om mensen in de regio Amsterdam en Hilversum. De komende maanden komen daar wekelijks 250.000 tot 300.000 mensen bij. Het is de bedoeling dat deze zomer alle Nederlanders in het donorregister staan. Tot nu toe hebben negen miljoen mensen hun keuze vastgelegd in het donorregister. 48 procent geeft aan donor te willen zijn, 39 procent wil dat niet. 13 procent laat de keuze over aan nabestaanden, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.





Onze Ambassadeurs