Weesper aangehouden bij onderzoek naar witwassen en fraude

Geschreven door Redactie

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft de woning doorzocht van een 43-jarige man uit Weesp. Hij word verdacht van witwassen en fraude met de Tozo-regeling, zo maakte het FIOD bekend. Tijdens de doorzoeking van de woning is beslag gelegd op de administratie, mobiele apparaten, contant geld, dure sieraden en waardevolle horloges van de man.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen die de overheid heeft genomen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.  

Het vermoeden is dat de man via zijn bankrekening geld heeft witgewassen voor criminelen. Het storten van grote contante bedragen zonder legale economische verklaring kan een indicatie van witwassen zijn, evenals de contacten die de verdachte heeft met criminelen, zegt de FIOD.

De Weesper heeft in maart 2020 een eenmanszaak opgericht en heeft daar direct Tozo aanvragen voor ingediend. De opsporingsdienst verdenkt dat de man de onderneming uitsluitend heeft opgericht om gebruik te kunnen maken van de regeling, omdat er nagenoeg geen activiteiten en inkomsten zichtbaar zijn. De verdachte heeft daarnaast inkomen uit loondienst dat boven het sociaal minimum ligt.Onze Ambassadeurs