Den Haag denkt nog na over instellen avondklok

Geschreven door Redactie

De coronacijfers zijn aan het dalen, maar niet hard genoeg. Vooral bij jongeren blijft het aantal besmettingen hoog. Het invoeren van een avondklok is daarom een serieuze optie, zei premier Rutte op de persconferentie dinsdag. 

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan op coronagebied, gevraagd om hierover een spoedadvies op te stellen.

Volgens Anja Schreijer, arts-infectieziektebestrijding bij de GGD en OMT-lid, is het lastig om te zeggen hoe effectief die maatregel is. "Het effect is anders in elke situatie, bij andere getallen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.  "Op dit moment hebben we zo'n 5000 besmettingen per dag. Maar we hebben ook te maken met 100.000 mensen die besmettelijk zijn voor anderen. In elke fase van de epidemie heeft zo'n avondklok een ander effect en daarom moeten de modelleurs daar nu opnieuw naar kijken en is op dit moment niet te zeggen wat het effect zal zijn." 

Er wordt volgens Schreijer tegelijkertijd ook gekeken naar andere mogelijkheden om het aantal sociale contacten van jongeren terug te brengen. "De avondklok is natuurlijk een optie, maar je kunt ook denken aan doelgerichte voorlichtingscampagnes. Ga het gesprek aan met de jongeren. Laat hen ook beseffen dat het niet alleen gaat om het ziek worden van henzelf maar ook om het risico dat zij zijn voor anderen. Want de ziektelast wordt uiteindelijk gedragen door de ouderen." 

Daarnaast moeten middelbare scholieren als de scholen weer opengaan zich ook weer aan de anderhalvemeterregel gaan houden. Deze regel werd in de zomer op advies van het OMT losgelaten. Een vergissing. " Verder zullen we ook kijken hoe we het bron- en contactonderzoek kunnen intensiveren", zegt Schreijer. "Kinderen die op school in contact zijn geweest met besmette kinderen, langer dan een kwartier binnen de anderhalve meter, die moeten toch in quarantaine, dat was voorheen niet zo." Ook het advies voor kinderen onder de 12 jaar is aangepast. "Als die klachten hebben die passen bij corona, moeten ze zich laten testen." Testen blijft volgens Schreijer ongelooflijk belangrijk. Het spoedadvies van het OMT over de avondklok wordt aanstaande zaterdag of zondag verwacht.


Onze Ambassadeurs