Wat te doen met al het inpakpapier?

Geschreven door Redactie

Nadat de kerstcadeaus zijn uitgepakt ligt de woonkamer meestal vol met inpakpapier. Wat moet je daarmee doen? Het slimste is om grote stukken inpakpapier nog te bewaren voor een volgende keer. Maar het inpakpapier dat niet meer bruikbaar is moet je recyclen. Maar mag je dit eigenlijk wel bij het oud papier gooien? Hier gelden verschillende regels voor.

Sommige gemeenten accepteren wel inpakpapier in hun oud papier containers, maar andere niet. De reden hiervoor is omdat inpakpapier soms uit meerdere soorten materiaal bestaat dan alleen papier.

Cadeau- en inpakpapier wordt vaak geverfd, gelamineerd of bevat papiertoevoegingen zoals goud- en zilverkleurige vormen, glitters, kunststoffen etc. Deze toegevoegde materialen kunnen niet makkelijk worden gerecycled. Daarnaast zitten er vaak nog veel stukjes plakband op het inpakpapier, wat eigenlijk thuishoort tussen het plastic afval.

Verwijder daarom voor het recyclen van je cadeau- en inpakpapier alle plakband en decoraties zoals linten en strikken, want deze kunnen niet worden gerecycled. Eenvoudige papieren wikkels kunnen uiteraard wel gewoon in de oud papier bak gegooid worden.Onze Ambassadeurs