Draaiboeken griepprik handig bij coronavaccinatie

Geschreven door Redactie

De draaiboeken voor de griepprik komen goed van pas bij een mogelijke inentingsoperatie tegen het coronavirus, mocht het kabinet besluiten dat huisartsen ook gaan inenten. Dat zeggen praktijkmanager Carolien Blom van huisartsenpraktijk Deneer & van Gaalen uit Dronten en Manon Kastermans van Zorggroep Almere.

Kastermans: "We hebben nu ruime ervaring opgedaan in hoe we omgaan met de locaties en met tijdvakken waarin mensen worden opgeroepen. Hoe we om moeten gaan met onze meest kwetsbare patiënten. En hoe we thuis kunnen vaccineren met beschermingspakken. Kortom we hebben heel veel geleerd."

Praktijkmanager Blom vult aan: "Vergeleken met Swifterbant werkten we in Dronten met meer prikkers en minder coördinatoren. Toch ontstond daar buiten een wachtrij. En in Swifterbant helemaal niet. Als we worden ingezet bij de massale coronavaccinatie nemen we die ervaring mee. Dan gaan we het in Dronten net als in Swifterbant doen met meer coördinatoren."

"In verband met de coronamaatregelen zijn de draaiboeken dit jaar aangepast. Dat gebeurde met een soort militaire nauwkeurigheid om te zorgen dat er snel en veilig kon worden geprikt. Zo bekeken we bijvoorbeeld de locaties, liepen we de prikroutes, keken we naar de anderhalve meter afstand en naar de ontsmetting. We moesten veilig en met voldoende mensen kunnen werken. En dat moest ook in een keer goed", zo omschrijft Carolien Blom het proces voor de huisartsenpraktijk in Dronten en in Swifterbant. Een speciaal ingestelde werkgroep van Zorgroep Almere startte met dat proces al in maart van dit jaar. Manon Kastermans: "Huisartsen, hulpverleners en ondersteunende diensten waren bijna wekelijks bij elkaar om de inentingsoperatie voor te bereiden. En daar gingen veel vrije avond- en weekeinde-uurtjes in zitten."

Het is overigens nog niet duidelijk of het kabinet ook de huisartsen gaat inzetten voor de massale bevolkingsinentingsoperatie tegen het corona virus. In Swifterbant, Dronten en Almere liggen er in ieder geval draaiboeken klaar.

Onze Ambassadeurs