Maaltijden voor kinderen dankzij voetballer Rashford

Geschreven door Redactie

Geen kind mag met honger z'n bed in. Dat is al tijden de boodschap van Manchester United-spits Marcus Rashford. Hij wil gratis maaltijden voor schoolkinderen, ook in vakanties. Nu de politiek niet meer meewerkt, krijgen de kinderen steun uit een andere hoek.

Zo'n 1,3 miljoen kinderen in Groot-Brittannië krijgen normaal gesproken een gratis warme maaltijd op school. De ouders van zo'n 200.000 kinderen kunnen dat zelf niet betalen. Toen de scholen dicht gingen vanwege corona, kregen zij elke week een bon om eten te kopen. De Britse regering wilde eerder dit jaar al met de bonnen stoppen.


Dat vond de spits van Manchester United een slecht idee. Daarom schreef hij een brief naar de bazen van zijn land, die hij op zijn social media plaatste. Rashford's actie had succes. De gratis maaltijden in de zomervakantie kwamen er. Maar nu heeft het Britse Lagerhuis tegen een plan gestemd om de maaltijden ook tijdens de herfstvakantie te blijven geven. Maar Rashford geeft niet op. 'Geen enkel kind zou met honger naar bed moeten gaan', zei hij tegen de Britse omroep BBC. 


Nu gebeurt er iets moois. Veel Britse supermarkten en restaurants delen deze week gratis eten uit. 'Het maakt me trots om Brit te zijn', aldus Rashford. De 22-jarige voetballer weet trouwens waarover hij praat. Hij komt zelf uit een gezin dat het niet breed had. ‘Wij hadden ook hulp nodig’, schrijft hij. Anders was hij vast geen beroemde voetballer geworden. 

Onze Ambassadeurs