Vleesvervangers mogen vleesnamen houden

Geschreven door Redactie

Vegaworsten en groenteburgers mogen gewoon op het menu blijven staan, als het aan het Europees Parlement ligt. Plantaardige zuivelproducten als havermelk en sojayoghurt moeten wél andere namen krijgen. Daar werd vorige week over gestemd.

Na lang vergaderen besloot het Europees Parlement vrijdag vleesnamen voor vegetarische producten niet te verbieden. De meeste mensen waren tegen en vegetarische hapjes mogen hun naam behouden. Die strijd begon bij de Europese Landbouwcommissie, die ervoor moet zorgen dat er in de Europese Unie genoeg eten op een duurzame manier wordt verbouwd.

Voorstanders van een verbod zijn teleurgesteld, omdat zij vinden dat mensen in de supermarkt op het verkeerde been worden gezet. Zij vinden het niet duidelijk dat een product waar bijvoorbeeld burger of worst op staat, geen vlees bevat. Tegenstanders vinden dat juist wél handig, want zo weet je precies waar je het product voor kunt gebruiken. Toch zijn de tegenstanders niet alleen maar blij.

Plantaardige zuivelproducten moeten, als het aan het Europees Parlement ligt, namelijk straks wél andere namen krijgen. Verpakkingen waar bijvoorbeeld 'melk' op staat, terwijl dat er niet in zit, moeten aangepast worden. Sojamelk en havermelk mogen straks misschien dus niet meer. Of die nieuwe wet doorgaat in Europa is nog niet zeker. De Europese Raad en De Europese Commissie moeten er eerst nog over stemmen.

Onze Ambassadeurs