Toch uitspraak rechter in ruzie over 1,5-meterregel in de horeca

Geschreven door Redactie

De voorzieningenrechter zal toch uitspraak moeten doen in het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland aanspande tegen de Nederlandse staat.

De partijen moesten eerst in gesprek, maar kwamen er niet uit. 

De rechtszaak van 23 juli werd aangehouden en naar nu blijkt zijn de daaropvolgende gesprekken tussen beide partijen op niks uitgelopen.  


De belangenvereniging voor onder andere restauranthouders en café-eigenaars wil een versoepeling van de maatregelen in de horeca. Volgens haar meet het kabinet met twee maten door mensen uit verschillende huishoudens wel, bijvoorbeeld, naast elkaar te laten zitten in het openbaar vervoer en de auto, maar niet aan een tafeltje in een uitspanning. Als de belangenvereniging haar zin krijgt, geldt het anderhalve meter afstand houden straks niet meer voor groepen tot negen personen die binnen zitten. Voor zitplaatsen op terrassen zou de afstandsnorm helemaal niet meer moeten gelden. Daarnaast wil Horecavereniging objectieve criteria van het kabinet voor verdere versoepelingen en een tijdpad waarbinnen die doorgevoerd zouden kunnen worden.  


Ze wil niet 'speculeren' of dat meer besmettingen zou kunnen opleveren. "Wij zijn geen medische experts, daar kan ik geen uitspraak over doen. Maar de volksgezondheid staat op 1; de horeca werkt keihard met de regels die er zijn om een cafébezoek zo veilig mogelijk te maken."   


Het toenemen van het aantal besmettingen in Nederland is niet inherent aan horecabezoek, zegt de KHN-woordvoerder. "Maar ook aan de tripjes naar de supermarkten, stranden, het openbaar vervoer. Natuurlijk baart ons dat ook zorgen, daarom zijn we constant in gesprek met onze ondernemers." 


 

Onze Ambassadeurs