Inwoners 't Gooi gaan zelf luchtkwaliteit meten

Geschreven door Redactie

Inwoners van Blaricum gaan het komende jaar zelf de luchtkwaliteit meten. De provincie Noord-Holland zorgt voor de financiering.

Doel van het project met de titel Hollandse Luchten is het meten van fijnstof en stikstofdioxide. De inwoners meten zelf de kwaliteit van de lucht via meetsensoren. Het is een initiatief van Denktank A27, een betrokken bewonersgroep uit Blaricum.

Initiatiefnemer Arjan Buijks van de Denktank A27 zegt: "Samen met alle betrokken bewonersverenigingen in Blaricum, Eemnes en Laren zijn we heel blij met dit gezamenlijke elan binnen de BEL. De kwaliteit van onze leefomgeving gaat ons allen aan en stopt niet binnen de gemeentegrenzen. Wat ons betreft stoppen de inspanningen niet bij luchtkwaliteit. Geluidsoverlast is en blijft een belangrijk thema rondom de A27.

Inwoners die mee willen doen krijgen krijgen ondersteuning om de sensoren in elkaar te zetten en eventueel te repareren, om meetdata uit te lezen en om kennis en ervaring te delen. De meetresultaten worden als open data gepubliceerd op de website van Hollandse Luchten.


Onze Ambassadeurs