Smaakjes van e-sigaretten worden verboden

Geschreven door Redactie

Er komt een einde aan e-sigaretten met smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) aan de Tweede Kamer. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren.

De staatssecretaris reageert met deze maatregel op de nieuwste inzichten van Trimbos over e-sigaretten. Het instituut concludeerde dit voorjaar dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht en dat de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat is bij ontmoediging. Het gebruik zou beperkt moeten worden tot de groep rokers die het echt niet lukt om te stoppen met bewezen effectieve hulpmiddelen. 

Blokhuis: “Er wordt door allerlei organisaties heel hard gewerkt om beginnen met roken moeilijker te maken en stoppen makkelijker. Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks 20.000 mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo’n 75 kinderen beginnen met roken. De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats.”

Blokhuis is tevreden met de voortgang van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord en de betrokkenheid van de meer dan 70 deelnemende organisaties. Tegelijkertijd is hij zich er van bewust dat de doelen en ambities met de afgesproken maatregelen waarschijnlijk niet worden gehaald zoals het RIVM in 2018 concludeerde. De staatssecretaris blijft zich daarom inzetten voor aanvullende maatregelen. Daarover vinden deze maand nog gesprekken plaats met artsen, sporters, experts en gemeenten. Daarnaast onderzoekt het RIVM - op verzoek van Blokhuis - welke effectieve maatregelen die nu niet of onvoldoende in het Nationaal Preventieakkoord zijn opgenomen, substantieel kunnen bijdragen aan het behalen van de ambities.


Onze Ambassadeurs