Eerste Kerstdag

Geschreven door Redactie

Het is vandaag eerste Kerstdag.

Wat vier je eigenlijk tijdens eerste Kerstdag? Het is niet de geboorte van Jezus, want die wordt niet in de Bijbel genoemd.

Je vraagt je nu vast af wanneer Jezus dan we geboren is. Daar geeft de Bijbel geen direct antwoord op. Wel kun je in de Bijbel twee details vinden waaruit blijkt dat Jezus niet op 25 december werd geboren. Zo zou Caesar Augustus aan zijn onderdanen de opdracht hebben gegeven dat ze zich moesten laten inschrijven in zijn/haar eigen stad. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij dat bevel nooit hebben gegeven in de wintermaanden. En de tweede is dat Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn. Want het gras was dan schaars en er dreigden dan regen en kou waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december meer dan waarschijnlijk niet de juiste datum.

Er is bij de opkomst van het christendom altijd onzekerheid geweest over de geboorte datum van Jezus. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit waarschijnlijk was in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 v.Chr.

De reden dat we Kerst vieren op 25 december is, omdat er voor dat er kerst werd gevierd in Europa, feesten werden gehouden om te vieren dat de langste nacht van ht jaar voorbij was. Germaanse volken uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt. Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december.

Onze Ambassadeurs