Politie gebruikt speciale camera die smartphone en tablet herkent in hand van automobilist

Geschreven door Redactie

Vanaf dinsdag gebruikt de politie een camera die door middel van software kan herkennen of een automobilist een smartphone, tablet of ander elektronisch apparaat vasthoudt. 


De camera maakt een foto van de automobilist en het kenteken als de software vermoedt dat de bestuurder de overtreding maakt. De kentekenhouder krijgt na controle door een agent de bekeuring van 240 euro thuisgestuurd. 

Als de overtreding door een ander is gemaakt, dus niet door de kentekenhouder, dan zal die bezwaar aan moeten tekenen om te bewijzen dat hij zelf niet achter het stuur gezeten heeft.

De proef werd in maart 2018 door de politie gestart. De politie heeft nu definitief twee camera’s in haar bezit, aldus de NOS. De camera’s zullen ingezet worden op snelwegen en in de regio Utrecht.

Ook meldt de omroep dat de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord gegaan is met het gebruik van de camera’s. De beelden mogen voor andere doeleinden niet gebruikt worden. Verdachten en criminelen mogen bijvoorbeeld er niet mee opgespoord worden.

Onze Ambassadeurs