Ook jongeren zelf vinden dat er teveel tijd achter het scherm wordt doorgebracht

Geschreven door Redactie

Uit onderzoek blijkt dat jongeren zelf vinden dat ze te veel tijd achter schermen doorbrengen, net als hun ouders.

Zo zou zeven op de tien tieners meer tijd buiten willen besteden, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.

Aan het onderzoek deden 569 jongeren tussen de 10 en 22 jaar én hun ouders mee door middel van ondervraging. De ondervraagde kinderen en tieners spenderen gemiddeld, buiten het maken van huiswerk om, drie uur en twintig minuten per dag achter een scherm.   

Achttien- en negentienjarigen zitten met een gemiddelde van zo’n vier uur per dag nóg langer achter een scherm. 2,5 uur per dag achter een scherm zitten vinden alle ondervraagden de ‘juiste’ tijdsduur.   

Zowel fysiek als mentaal laat het schermgebruik sporen na bij jongeren, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft denkt dat het leidt tot slaapproblemen, net iets minder dan de helft denkt aan oogklachten en concentratieproblemen en precies de helft noemt schouder- en rugklachten als gevolg.   

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde eerder dit jaar ook al dat jongeren die tot laat in de avond op hun scherm kijken slechter slapen dan anderen die dat niet doen. 


Onze Ambassadeurs